BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, November 30, 2013

From da 1 quote ~~

Asslamualaikum w.b.t..  
Segala puji Allah Tuhan semesta alam.. selawat dan salam kepada Baginda S.A.W.


"Don’t worry about failures, worry about the chances you miss when you don’t even try.” .....Love this quote

Baguskan ayat perangsang kat atas tuh. bila kita pkir..n think again.. actually failures is about to nurture us growing up, we can learns from mistake, then its make us to evaluate the weakness, what we had did wrong, how to solve the problem, to handle, to do the right things.. ain't it?!!

Failure ataupun Kegagalan dlm bahse melayunya.. Semua org takut gagal, tapi siapakah yg berani? Orang yg berani adalah org yg tidak takut menghadapi kegagalan..kerana ape? kerana bagaimana kita mahu bertemu kejayaan jika kita tidak bertemu kegagalan terlebih dahulu? Orang yg berjaye tanpa kegagalan adalah org yg bertuah bg saya kerana kehendaknya berjalan seiring dgn kejayaannya. tetapi ia adalah lebih manis bila kita kenal kegagalan terlebih dulu..betul tak? 

Bila kita mempunyai peluang untuk bejaye..kenape tidak untuk kita teruskan,penentunya adlh usaha.. tapi rezeki adlh milik Allah. Doa pula menjadi senjata untuk kita meminta padaNya dalam memberkati usaha kita untuk berjaye.

Pada sy..percubaan atau peluang perlu kita lakukan, siapa kita untuk menentukan gagal atau berjaye dlm hidup sedangkan sikit pun kita tidak melakukan apa2.. lakukan yg terbaik dulu..buatla apa yg termampu..yakin dgn diri kita bleh lakukan.. pasti impak positif akan terhasil... ' USAHA TANGGA KEJAYAAN' :)

* im just talking to myself...
** owh.. i have a big things to do...
*** n... im counting the sweet days of my life... :)

Wednesday, November 27, 2013

Hiks.. berpuisi puitis~~lalala...

Asslamualaikum suma..
Segala puji bg Allah, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.

tetiba rs nk luah smthing je kan.. tapi aku nk tulis sket je ni, spontan je ea..korg baca je,tak suka jgn baca. amaran keras dari aku ni..kang ade yg termuntah bagai..aku xnk tanggung... hehe.. hemm...nk mula kat mana ni ea,tang mana..pikir jap.. okies..idea..idea..come to mama.. orites.. bismillah..

tiada aku sedar, indah pagi itu..
Melangkah masuk diruang itu…
Kau telah berada di sudut itu..
 Tika kau mula bicara
Biasa saja aku melayani
Tapi ku nyata, matamu bercahaya
Ikhlas senyuman aku pamerkan
Tanda engkau dan aku beramah mesra

Tiada aku sangka bila kau sampaikan
Salam perkenalan aku gembira
Hanya menganggap engkau bakal teman biasa..
Tertibmu tersusun adab, menyapa setiap bicara
Manakan hatiku tiada rasa terjentik..

Ohh..engkaulah yang mula melakar indah di hati
Bagai terpukau..aku mengikut rentakmu dihati
Masa bukan penentu apa.. bila hanya kau dihati
Sudah terlarut perasaan aku kerna engkau sudah berada dihati

Kini aku sedar.. kau dihadapanku hanya menantimu
Menantimu menyatakan ungkapan itu..
Kini hasratku hampir padamu…
Hampir untuk bersatu…menyatukan perasaan kau dan aku

Doa dariku pdNya…
mengharapkan setiap perjalanan kita dipenuhi keberkatanNya
Segala puji bagiNya..yg Maha Mulia

***
Waa… berayat2 jgk aku disiang hari ni. Tapikan ..tau tak korg “ternyata yang indah sukar nak dimadah, bak cahaya tak tertadah”.. benda yang aku karang kat atas ni hanyala menyatakan sekelumit je perasaan aku yg bercampur baur perisa strawberi coklat ni. Yang lain xleh nk describe how great im feeling! J.
Terdengar satu lirik lagu agak puitis bg aku.. ada yang seiring juga dgn perasaan aku skrg ni dan sedap jgk didgr al-maklumla korg..penyanyi ni ade klass kan..en hazama haaa… tapi aku tunjuk lirik jela..kalu korg nk dgr pi utube ea… hehehe.. jom la layan lirik ni..


Kusangka hidupku

Selamanya kelam
Terbelenggu ikatan tanpa manisnya cinta


Memaksa diriku

Menapaki jalan
Arah yang tak pernah ku mahu dalam hatiku

Kini kau pun hadir
Memberi cahaya
Membangunkan ku dari suramnya mimpi ngeri

Menuntun hatiku ke palung asmara
Seakan ku hidup kembali dari matiku

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku Relakan Jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menghidupkan aku
Yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku
(ni ade gegurl yg berckp): Hati bukan untuk dimiliki
Tapi untuk dicinta dan mencintai 
Kurelakan jiwaku padamu (nice quote)

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku relakan jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menhidupkan aku
Yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku

Seandainya waktu
Tak pernah pertemukan aku dengan dirimu
Akan kubiarkan mati hatiku selamanya
Sehingga kau datang membangunkan aku

p/s : tazkirah sket..penting tuk kita sbg peringatan pd diri yg selalu leka dan terlalai..(sy la tu)
Anggaplah perjalanan hidup seharian adalah hari-hari terakhir anda di dunia, sudah tentu anda akan merasai setiap perkara adalah nikmat yang tidak ternilai. Sebenarnya, rasa sedih dan pilu menyebabkan manusia terperangkap dengan dunia dalaman diri mereka. Selagi mana kita mencari kebenaran dan melaksanakan apa yang benar maka segalanya akan menjadi kebaikan kepada kita.-Prof Dr. Muhaya.

Saturday, November 23, 2013

A good sharing..~~~

Salam..In the name of Allah the most gracious and the most merciful...

Terbaca sy satu article di blog kawan sy td..dn sgt la indah rsnya kalu dpt juge dikongsikan disini.

actually dis article from Fb Wedding in Islam..ok guys lets, read..


How to deal with women..

When she hits you or pushing you …
 (Hold her hands)

When she get angry
( Just hug her )

When she be silent
(Ask her what is problem)

When she Ignore you
(Give her attention)

When she asked you about something
(Don’t neglected her)

When she want to get away from you
( Do not agree with her opinion)

When you see her in the worst situations
 (Tell her you are beautiful)

When you see her cry
( Kiss her head and tell her i love you a lot)

When you feel her scared
(Protect her )

When you see her jealous
 (That’s mean she love you more than you imagine )

When she say to you i love you
( That’s mean she have feelings to you more than you think)

When she look into your eyes
(Don’t turned your eyes until she turned it first)

They are a garment for you and you are a garment to them

Qur’an [2 : 187]

By getting married you are not just getting a wife, you are getting your whole world.


From now until the rest of your days your wife will be your partner, your companion, and your best friend.

She will share your moments, your days, and your years. She will share your joys and
sorrows, your successes and failures, your dreams and your fears.

When you are ill, she will take the best care of you; when you need help, she will do all she can for you.

When you have a secret, she will keep it; when you need advice, she will give you the best
advice.

She will always be with you: when you wake up in the morning the first thing your eyes
will see will be hers; during the day, she will be with you, if for a moment she is not with you

by her physical body, she will be thinking of you, praying for you with all her heart, mind, and soul.

nice word.. 

nini Cokelat mula berbicara kembali```~~~

Assalamualaikum... hi guys!!

Jap2..mau membersih dulu sawang di blog ni, hehehe... kalu kat umah den ni, den vacuum ni. hahaha.
cam dh berkurun lama je tak update blog ni, mcm visitors plak..asyik jengah2 je blog sendiri tp xwat pe2 pun.. xde la bizi cuma no idea, no passion to write, to share, to spill da feeling here... ok now i think it is the time to continue what i had left.. :)

Starting keje di johor half of dis year 2013 rase mcm biasa jer, nothing to be excited to face. Bila berkenalan dgn kak ina, org yg first aku tak kenal jupe smpi sana alhamdulillah. Sweet je orgnya..baik plak tuh. bila dah kenal lama2 boleh kamceng nih..klaka la orgnya.. kalu agak ngok ngek.. dia lebih lagi kots ahaha (ya ampun kak ina). rajin orgnya..bleh la wat menantu ni. okies dh citer pasal kak ina. house mate sorg lagi ustazah ko.. aku kabo ni..ustazah hokey.. ustz niza namanya cantik gak orgnya hehe..lemah lembut..aku hade? jwb le sendri.. ;p . aku duk sana kena jaga budak2. hehhe..sronok gak.. muka aku wat belagak sket ahah tapi diorg mmg tak takut pun kat aku hehe.. Actually tmpat keje aku 1st agak seram gak aku tgk,tp malas nk layan kn.. korg paham la kan nama pun asrama. kalu tak nmpak horror mana nk ade kelas kan...haa gituu.

1st day lapor diri... gi jbtn ss (sc soc), al maklumla dtg awal 1st day..smpi pjabat pun tak bukak lg hehe.. so g jengah jbtn kak ina n ustz niza.. tgk2 dh ade org dtg..hebat ni betul cgu ni bagus dtg awal keje..(pikiran aku kena anta anak bini keje or skulah la tuh). ape lagi berkenalan sepatah dua...manis jgk orgnya ahahaa.

Then dalam pukul 8 baru la dpt gi jbtn sendiri..sc department. Wooo... terkejut tgk org sc suma mcm tak mesra ko... aku cubala wat muka semanis mungkin... owh...ouchh..no respond hokeyy.. diam je la teman kat cni. then ade satu org yg chantek dtg tegur n bermula sesi berkenalan dgn bakal rakan2 sekerja.. barula bleh 'in' sket. ATI, SHA, KAK JU, CGU RAHMAN BIO, CGU KHAIROL, CGU HAKIM...suma dh ckp2, tanya soklan...hehe.. soklan paling glamer umur brape?pas tuh wat terkejut plak bila dh bgtau umur..hailaaa.. 2nd question, maklumla nmpak muda ahaha.. 'dh kawen blum'.. nih mls nk citer...hahaha.. tapi ade sorg minah nih tekum sgguh dpn lappy dia..(AKMAL namanya..) dlm hati aku cbuk benar dia ni. xpela...nnti jela borak dgn dia.. haaa...selepas itu akmal ni yg aku kenal skrg bukanla yg dulu rupernya.. baru ko tahuu..hihi..
ok la..satu kepala dgn dia,gila2 like me. karoks also can ahaha.. pakar kaunseling nih aku habaq mai..


okies itu jela dulu nk tulih pun.. nnti next entry br aku tunjuk gmbr haha.. korg nk tgk ke tak suka hati, tiada paksaan.. kerana blog ni aku yg punye.... hahaha..


tazkirah sket.. 
Refleksi diri, lihat diri dan muhasabah diri. Lihat dan nilai diri kita, (banyak amalan kita yang sebelah kanan atau yang sebelah kiri)? Dimana kekurangan kita, perbaiki dan tingkatkan keimanan kepada Allah.

Antara petikan Biografi Sejernih Sinar Matamu, Prof Dr Muhaya


Thursday, June 13, 2013

PerIngaTan yg BaGus keNa KonGsi kan


Dear muslim,

Don't say 'Mosque' say 'Masjid' bcoz: Islamic organization has found that
Mosque=Mosquitoes

Don't write Mecca write always correctly 'Makkah' bcoz:Mecca=House of wines.

Don't write Moh'd. Write always completely Mohammad. Bcoz: Moh'd.=the dog with big mouth.

Fwd this msg...
DO NOT drink new FANTA APPLE!  coz it contains carcinogenic (E211,E224) FAT OF PIG! Plz do not delete it until u 4ward it to other muslims!

Syaitan berkata:

1. Orang Islam yg mendengar azan
tetapi tidak segera menunaikan solat
adalah 'Bapaku' . kecuali wanita.

2. Orang Islam yg suka membazir pada perkara yg tak berfaedah adalah 'saudaraku' .

3. Orang yg ruku & sujud mendahului imam adalah 'anakku' .

4. Wanita yg marah2 ketika ada tetamu di rumah nya adalah
'ibuku' .

5. Wanita Islam yg tidak memakai
tudong adalah 'istriku' .

 6. Orang Islam yg makan tanpa
membaca bismillah terlebih dahulu
adalah 'anakku' .

7. Orang yg tidak suka berkongsi msg ini dengan saudara islam yg lain adalah 'sahabatku' .

8. Orang islam yg suka berkongsi
msg ini dengan saudara islam yg lain
adalah 'MUSUHKU' .
maka mari lah kita jadi 'musuh' syaitan dengan berkongsi msg ini dengan saudara islam yg lain..semuga kita sentiasa
dlm lindungan Allah jua.. Aamiin

☑Kenapa kita tidur kalau Allah
memanggil ? Tapi sanggup tahan mengantuk saat
menonton film selama 3 jam?

☑Kenapa kita bosan saat baca al- qur'an?
Melainkan kita lebih rela membaca
timeline twitter, wall facebook, novel atau buku lain?

☑kenapa kita senang sekali mengabaikan pesan dari Allah? Tpi kita sanggup
memforward pesan
yang aneh-aneh ?

☑Kenapa masjid semakin kecil ?
Tapi bar dan club? semakin besar?

☑Kenapa kita lebih sangat senang
menyembah ARTIS?
Tapi sangat susah untuk menyembah Allah?

 Allah Berkata:
"Jika kamu
menyangkal Aku di depan teman-teman mu, Aku akan
menyangkal kamu pada saat hari
penghakiman..."


Rasulullah SAW bersabda,

"Barang siapa yang menyampaikan
1 (satu) ilmu saja dan ada orang yg
mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan
tetap memperoleh
pahala..

SUBHANALLAH..!

Monday, May 6, 2013

SmiLe Fly Againnn

Assalamualaikum kwn2... 
nih lagu korea tajuk dia hape ek...fly again rasanya.  boleh cari kat youtube, nih hanya translatenya sj. drama dia pun best gak sbnrnya.. saja tuk kongsi2 bersama2.  smile again... :)

Even if living is hard 
Even if I’m tripped up by love 
Someday 
A great day will come to me 
This is the beginning 
I am the hero in my life 
Don’t forget who you are 
It’s OK, don’t worry 
Everyone finds it tough going 
Take a good night’s rest 
And it will be OK 
I’m not familiar with the words “give up” 
I’m fine, unyielding 
Always brave 
I’ll bear it 

I believe 
Even if living is hard 
Even if I’m tripped up by love 
I won’t cry or whine 
This is the beginning 
I am the hero in my life 
I never don’t cry 
Goodbye, sorrowful tears 
Goodbye, painful anguish 
Wait for me, my dreams from last night 
Today’s the beginning 
I’ll pull it off, Smile again


It’s OK, just wait and see 
Even if I fall ten times 
I will rise and triumphantly 
Win again 
In wind and rain 
I’m fine, unyielding 
Always brave 
I’ll bear it 


I believe 
Even if living is hard 
Even if I’m tripped up by love 
I won’t cry or whine 
This is the beginning 
I am the hero in my life 
I never don’t cry 
Goodbye, sorrowful tears 
Goodbye, painful anguish 
Wait for me, my dreams from last night 
Today’s the beginning 
I’ll pull it off, Smile again 
But I still have you 
Today, you’re smiling, yet again 
My precious friend who’s always been beside me 
Fly higher 
Until the end of the sky 
fly me again 
If I fall hundreds of times 
If I fall thousands of times 
I will never stop here 
This is the beginning 


I am the hero in my life 
I never don’t cry 
Goodbye, sorrowful tears 
Goodbye, painful anguish 
Wait for me, my dreams from last night 

Today’s the beginning 
I’ll do OK, I don’t cry 
Even if love leaves me 
Even if the world makes me cry 
Someday 
A great day will come to me 


This is the beginning 
I am the hero in my life 
I never don’t cry 
Goodbye, sorrowful tears 
Goodbye, painful anguish

Say No To Migrain

Salam uols...

terpanggil tuk membuat entry kali ni pasal migrain. sebabnya pada akhir ni aku kerap diserang sakit kepala yg teramat. mungkin hormon tak berape nk stabil atau faktor2 migrain yg lain. 

kepada pesakit2 yg dh lama mengidap migrain, ataupun pengidap migrain tegar mungkin mereka sudah tahu faktor2 mengapa migrain nih boleh menyerang diri kita. Faktor-faktor yg mungkin membolehkan kita diserang migrain ialah: 

  1. perubahan keadaan cth: dari sejuk ketempat panas atau panas ke sejuk. 
  2. cahaya (mungkin kepada mereka yg tak tahan silau)
  3. bunyi (gangguan pada tidur)
keadaan diatas adalah dari pengalaman aku sendiri. tapi utk info yg lebih lanjut aku kongsikan artikle nih dari sebuah blog jgk http://blogmaya.com/2011/08/petua-mengurangkan-migraine/ nih dia blognya juga diambil sumbernya dari blog http://drzubaidi.wordpress.com/2010/04/02/migraine/  sila2 lah klik.

PA ITU MIGRAINE?
Migrain adalah sakit kepala yang menyakitkan, berdenyut-denyut dan berlangsung antara 4-72 jam sehingga seseorang itu tidak mampu melakukan pekerjaan rutin hariannya. Namun begitu menurut kajian yg dibuat, migraine tidak mendatang kesan jangka panjang yang serius.
APA PENYEBAB MIGRAINE?
Menurut kajian, migrain boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Pada asasnya, apabila berlaku migrain saluran darah akan mengembang dan menguncup menyebabkan kita berasa sakit kepala yang berdenyut-denyut.Migrain boleh disebabkan oleh faktor keturunan. Jika ibu mengalami migrain semasa muda, anaknya juga boleh mengalami migrain.
APAKAH TANDA-TANDA MIGRAINE?
Migraine biasanya menyebabkan rasa sakit kepala berdenyut-denyut (throbbing headache) pada sebelah kepala dan rasa loya. Namun ada juga sakit kepala di kedua-dua belah kepala. Individu yang berlainan mempunyai tanda2 penyakit migraine yg berlainan.
Pergerakan, cahaya, bunyi bising dan bau-bauan boleh memburukkan lagi migraine. Kadang kala seseorang itu boleh merasakan aura, iaitu beliau dapat melihat bintik-bintik, gelombang cahaya atau pancaran2 cahaya di depan matanya. Tangan, bahu dan muka akan menjadi kebas. Ianya berlaku 30 min sebelum sakit kepala.
okies tuh sedikit sebanyak pasal migrain. nih ade pasal tips yg diberikan pada blog normaya yg dikongsikan bersama.
1. Rehat / baring di dalam tempat yang gelap dan sunyi.
Jangan plak ko pergi baring dalam gua. Baring dalam bilik ko sudah la. 
*aku mmg akan buat nih baring tuk tidur jika xnk mkn ubat.sb bahaya jgk asyik makan je kan.
2. Mandi. Dengan basahkan bahagian bawah (iaitu dari kaki membawa ke atas badan dan ke kepala)
*ok jgk tuk mudahkan tdo.
3. Amalkan sujud setiap pagi. Memang la kan sebab solat subuh :-p
*yer sgt bagus skali. tuk tambahan kalu kita selalu tahajud pada setiap malam percayalah insyaAllah kita tidak akan diserang migrain. aku cuba tuk 2 bln cam tuh ternyata aku tidak diserang migrain. alhamdulillah. tapi tak berapa nk istiqomah tuk tahajud nih. jad sb tuh la migrain aku datang balik. kena amalkan dan istiqomah balik nih. :)
4. Baring atas katil tapi kepala terjuntai ke bawah. Untuk mengalirkan darah ke dalam kepala.
*nih bagus....
5. Ambil sehelai tuala dan masukkan ketulan ais dalam tuala dan tekapkan pada mata.
*dh buat jgk...result ok jgk :P
6. Urut bahagian atas mata. Atas kening tu. Urut sampai ko rasa migraine ko lega sikit
7. Amalkan minum air mineral ECPI
8. Elakkan terkena cahaya matahari atau cahaya lampu yang terang  *bak kata upin ipin "betul...betul...betul..."
9. Amalkan pemakanan buah epal hijau. Beserta kulit ok. kalau rajin buat jus epal.
okies itulah sedikit sebyk yg dpt dikongsikan...
semoga kita selalu berpikiran positif,dan jgn beratkan kepala kita. take a rest bila dh trlalu sarat memikir atau byk kerja. happy always.
wassalam...

HaLaMaN Jay Arr

There was an error in this gadget